نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی
2 استادیار فقه و حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات
چکیده
پارادایم اقتصاد مقاومتی در مقابل اقتصاد متعارف نیازمند الگوها و روشهای متمایز است. جهت مقاومت و مقابله با قدرتهای اقتصادی میبایست علاوه بر اینکه از ظرفیتهای اقتصادی داخلی بهرهگیری میشود به مزیتها توجه ویژهای نمود اما فاصلهای که در طول سالیان متمادی میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به وجود آمده ، باعث گردیده است که کشورهای در حال توسعه نتوانند از پیشرفتهای موجود بهرهگیری نماید. در این میان مناطق ویژه اقتصادی میتوانستند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور و با رویکرد اقتصاد مقاومتی ایفا نمایند. این امر اهمیت موضوع بررسی نقش مناطق ویژه اقتصادی در اقتصاد مقاومتی، نوآوری اقتصادی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان میدهد لذا به سوال این تحقیق دست مییابیم که با توجه به منویات مقام معظم رهبری در خصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز مدل دانش بنیانی که با استفاده از ظرفیت مناطق آزاد و ویژه اقتصادی - تجاری در الگوی اقتصاد مقاومتی مطرح است، چیست؛؟
در این مقاله با بهرهگیری از نمونهای تجربی و به روش تحلیلی توصیفی به تبیین الگویی جهت بهرهگیری از دانش، فناوری و پیشرفتهای بین المللی جهت تقویت اقتصاد ملی و با رویکرد اقتصاد مقاومتی میپردازیم. تا بتوان با بومی سازی یک الگوی اقتصاد دانش بنیان از کشور چین، نقش مناطق آزاد و ویژه تجاری در ورود علم و فناوری، کالا و خدمات به کشور ایران ارائه مینماییم.
مناطق آزاد و ویژه تجاری در حماسه اقتصادی دارای نقشی پررنگ بوده و به عنوان یک فیلترینگ و با نگاهی دیگر به مثابه یک کاتالیزور جهت تبادل دانش، کالا و ارز هستند از این حیث اهمیت مبارزه با قاچاق کالا و ارز با توجه به ظرفیت این مناطق روشن میگردد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
a
نویسندگان [English]
- mohsen Motiei 1
- Alireza Salimi 2
1 https://simap.atu.ac.ir/cv/29896354095/
چکیده [English]
a