فعالیت مشترک ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و انجمن علمی تجارت الکترونیکی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی

چکیده

موضوع این مقاله تحقیقی روابط بین مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سیاست‎های اقتصاد مقاومتی است. انواع قاچاق در حدودی که مرتبط با این موضوع است بررسی شده و نیز به انگیزه‌های قاچاقچیان چه در قالب فردی و گروهی و چه سازمان یافته و حرفه ای پرداخته شده است.
نخست باید توجه کرد که چرا تقاضا برای کالاهای خارجی به­ویژه قاچاق وجود دارد. کیفیت بالاتر و قیمت ارزانتر مهمترین دلایل ارجحیت این نوع از کالاهاست. یک دلیل عمده دیگر برای قاچاق سازمان‎یافته رانتی است که در واردات غیررسمی و دور زدن قوانین دولتی وجود دارد. دولت می­باید تا حد امکان با کاهش حجم، شفاف‎سازی و بروزرسانی مقررات دولتی رانت موجود در قاچاق را از بین ببرد.
رویکرد و سیاست‎های اقتصاد مقاومتی می‎تواند در پیشگیری یا مقابله با قاچاق در همه ابعاد و صورت‎های آن رهگشا باشد. در این مقاله تحقیقی عوامل موثر بر قاچاق و سیاست‎های اقتصاد مقاومتی در مواجهه با آنها به صورت دقیق‎تری مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. به لحاظ روشی در جای مناسب خود از فرمول‌های مرتبط اقتصادی بهره جسته‎ایم و سپس به تحلیل روابط این موضوع با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی پرداخته و در نهایت به یک مدل دست یافته‎ایم که می‌تواند روابط این دو موضوع را روشن سازد سپس به دلایل ترجیح و افزایش تقاضا برای کالاهای خارجی خواهیم پرداخت. نتیجه آنکه از آنجایی که این سیاست‎ها با هدف استقلال اقتصادی کشور نوشته شده، بکارگیری آن تاثیر فراوانی بر کاهش قاچاق خواهد داشت. این مقاله در واقع روش­های مبارزه با قاچاق کالا را بر اساس رهنمودها و سیاست­های اقتصاد مقاومتی بازنویسی می­کند. در تمام مقاله تلاش شده تا نکات مهم و تاثیرگذار بر قاچاق از دل سیاست­های ابلاغی استخراج شود. نمودار شماره(1)نتایج حاصله این مقاله یعنی عوامل موثر بر افزایش قاچاق کالا و همچنین شیوه‎های مقابله با توجه به سیاست‎های اقتصاد مقاومتی مرتبط را بصورت خلاصه نشان می‎دهد.
 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

.

نویسنده [English]

  • abbas khandan